05 september 2022 Nyhet

BeReal - nya appen som ökar i popularitet

BeReal är en app som släpptes redan 2020 men som under 2022 ökat lavinartat i popularitet och antal användare.

BeReal är en app som släpptes redan 2020 men som under 2022 ökat lavinartat i popularitet och antal användare. Appens syfte är att ”Be real with your friends” och används till skillnad från Instagram inte till att redigera och lägga upp perfekta bilder. Här kan du dela den ofiltrerade sanningen med dina vänner.

Hur BeReals framtid ser ut återstår att se, men vad som är tydligt är att det just nu sker en motreaktion kring de redigerade och orealistiska bilder som florerar i sociala medier och främst på Instagram, inte minst i reklam. I Frankrike finns det sedan 2017 en lag som gör att det måste framgå när komersiella bilder har retuscherats så att en modells kroppsform har förändrats. From 1 juli 2022 har även Norge en ny lag om att all reklam där en kropps form, storlek eller hud har ändrats genom retuschering eller annan manipulation ska märkas med ett standardmärke. Även i Sverige pågår diskussion om ett liknande lagförslag.

Med bakgrund av detta känns det härligt när en app premierar just det motsatta – den vardagliga och oredigerade verkligheten.

Så fungerar BeReal

I BeReal skapar du en profil och får en notis per dag, vid en oförutsägbar tidpunkt, då har du två minuter på dig att lägga upp en bild. Dina vänner får notisen vid samma tidpunkt. Här finns inga redigeringsmöjligheter och du har kort om tid på dig att ta en bild – så vida du inte lägger upp för sent, då får ditt inlägg en stämpel med ”20 min late”, ”1 hour late” etc.

Så tar du en bild till BeReal

När du får notisen öppnar du appen, bilden kommer att tas med båda mobilkamerorna samtidigt, alltså kommer du själv att synas plus det som du har framför dig för tillfället.

Vem kan se bilderna på BeReal?

I appen lägger du till dina vänner och det är endast du och dina vänner som kan se bilderna som du lägger upp. Du kan inte se andras bilder efter att de lagt upp en ny bild, däremot kan du se dina egna tidigare bilder.

Vilka bilder kan du förväntas se på BeReal?

Allt beror förstås på hur öppen du och dina vänner är, men du kan förvänta dig bilder på allt ifrån ostädade hem och osminkade nunor till promenader, bröllop och grillkvällar.

Memories – dina arkiverade BeReal bilder

Under ”memories” hittar du dina tidigare bilder. Vad har jag då själv lagt upp på senaste tiden? Allt ifrån besök på ABBA-muséet till bröllopsfest, dop, sjukstuga och en bajsande whippet (Valle). OCH jag kan skryta med att jag nästan aldrig postar sent, det tycker inte jag är lika REAL.

Nyfiken på att prova BeReal? Här kan du Ladda ner appen

Hälsningar,
Elvira Svärd
KAM – Marketing & Innovation

 

 

Kategorier