02 juni 2020 Nyhet

Kom igång med Insta stories i sommar!

Har du varit nyfiken på Instagram stories, eller händelser som det heter på svenska, men inte kommit igång? Här ger vi dig en kort introduktion som hjälper dig publicera dina första händelser. När du väl kommit igång med finns det mycket mer att upptäcka!

Instagram stories når du via de runda symbolerna i Instagrams topp-meny. För att titta på någons story, klickar du på profilbilden. Det som personen postat på sin story under de senaste 24 timmarna kommer att visas på din skärm i kronologisk ordning. Bläddra framåt och bakåt genom att klicka på skärmens högra kant respektive vänstra. När en rund symbol har en ring runt sig betyder det att det finns en ny händelse att titta på.

LÄGGA TILL HÄNDELSE

Vill du själv lägga till en händelse så klickar du på din egen runda profil-bild i topp-menyn. Ta en bild eller välj en från ditt bild-arkiv som du når längst ned på skärmen. Klicka på en bild, eller på den lilla symbolen uppe till höger för att lägga till fler bilder på en gång.

DEKALER

I nästa steg kan du lägga till dekaler, musik, text, plats och tid. När du lagt på dekaler på din första bild klickar du upp nästa bild genom att markera miniatyrbilden längst ned på skärmen. Vill du ta bort en av bilderna som du lagt upp? Håll då fingret på miniatyrbilden så dyker strax en liten sopkorg upp, dra-och-släpp bilden i den.

SOMMARTIPS!

Det som är bra med funktionen är att Instagram läser in vilken tid och på vilken plats som bilden togs. Perfekt om du äter en god måltid eller hittar den godaste äppelkakan på ett litet smultronställe i sommar, tar en bild, lägger upp som en händelse och adderar en dekal för platsen. Detta kan du även göra i efterhand! Efter 24 timmar försvinner din händelse automatiskt från toppmenyn.

VART ÄR MIN STORY?

Det går att nå alla inlägg du gjort på stories via menyraden du ser längst ned på skärmen när du har Instagram öppet. Klicka på din profilbild längst ned till höger. Då dyker en meny-symbol upp (tre horisontella streck) högst upp till höger på din skärm. Klicka på den symbolen för att komma till meny-valen och välj Arkiv för att hitta dina tidigare stories. Från detta läge kan du skapa Höjdpunkter.

VAD ÄR HÖJDPUNKTER?

Om du tittar på exempelvis Komsons Instagramprofil ser du att vi har små runda symboler i olika kategorier. Detta är höjdpunkter, vilket innebär att du kan samla en viss typ av inlägg under en viss kategori som blir synlig för dina vänner tills du själv tar bort dem. Du kan även skapa en höjdpunkt så fort du publicerat ett inlägg på din story. Bara välj att spara som höjdpunkt när du tittar igenom din egen story.

 

Lycka till!

 

”När jag ska tipsa någon om ett smultronställe går jag alltid in på min Instagramprofil och klickar på mina höjdpunkter. Till exempel så har jag en som heter Höga kusten. Där ligger alla utflyktsmål som gjordes under den turen samlade med restaurangens, caféet eller vandringsledens plats. Klickar man på plats-dekalen får man upp en kartvy. Perfekt!”

– Rosie, Komsonaut

 

 

Vill du ha Instagram-tips för ditt företag eller din verksamhet? Här hittar du 10 tips för kontinuitet på sociala medier!

 

Kategorier